Το ΙΕΚ «ΔΗΜΗΤΡΑ» φιλοξενεί την Τετάρτη 7.4.21 στις 12:00 στην διαδικτυακή του πλατφόρμα την κ. Κατερίνα Νιζάμη, νηπιαγωγό , συγγραφέα, M.ed. « Συναισθηματικές και Συγκινησιακές Δυναμικές και Εκπαίδευση». Η κ Κατερίνα Νιζάμη θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για την πολλαπλή νοημοσύνη στην εκπαίδευση με αφόρμηση ένα παραμύθι και το κουκλοθέατρο. Η εισήγηση αυτή στοχεύει να προσφέρει, μέσα από το θεωρητικό πλαίσιο, πρακτικά παραδείγματα και βίντεο, εργαλεία στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς για την καλλιέργεια της πολλαπλής νοημοσύνης στα παιδιά.
Οι παραδοσιακές πρακτικές του Σχολείου σε ότι αφορά τη μάθηση και το περιορισμένο εύρος τους, οδηγούν πλέον τους εκπαιδευτικούς να διευρύνουν τις απόψεις τους, για τον τρόπο, που μπορεί ένα παιδί να «μάθει». Κάθε παιδί είναι ένας κρυμμένος θησαυρός δυνατοτήτων και ο ρόλος του γονιού και του εκπαιδευτικού είναι κρίσιμος για την αποκάλυψη του θησαυρού αυτού. Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακαλύψεις στις νευροεπιστήμες και στον τρόπο που ένα παιδί αναπτύσσεται ολόπλευρα, οφείλει το σχολείο να διευρύνει τους στόχους του, αυξάνοντας την ευελιξία και την ευαισθησία του. Μόνο αν η εκπαίδευση του σήμερα ενεργοποιήσει όλους του τομείς ανάπτυξης του παιδιού μέσα από την θεωρία του Gardner, αναπτύσσοντας όλους τους τύπους της Νοημοσύνης, και εστιάζοντας στα ενδιαφέροντα του παιδιού και τις ιδιαίτερες κλίσεις του, θα μπορέσουμε να πετύχουμε την ολόπλευρη ανάπτυξη του τόσο κοινωνικοσυναισθηματικά, όσο και γνωστικά. Στόχος ένα σχολείο που νοιάζεται για το παιδί, ώστε να έχει μια ζωή που του αξίζει να ζει.
Κάθε παιδί είναι ευφυές, κάθε παιδί είναι ξεχωριστό!
Πρόκειται για ένα ευχάριστο και απαραίτητο για τους εκπαιδευτικούς και γονείς πρόγραμμα. Είναι ευχάριστο, γιατί οι γνώσεις που θα μεταδώσει για το παιδί και την ολόπλευρη ανάπτυξή του θα είναι απλές και κατατοπιστικές. Είναι απαραίτητο, γιατί θα εισαγάγει σταδιακά στην θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης, θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα, θα προβληματίσει θετικά, θα προτείνει παιδαγωγικές προσεγγίσεις και θα ενθαρρύνει την εφαρμογή της θεωρίας ξεφεύγοντας από τα αυστηρά πλαίσια της παραδοσιακής αγωγής και στοχεύοντας να βοηθήσει τους μαθητές μας να γίνουν πιο δημιουργικοί κι ευτυχισμένοι.
Την ευχαριστούμε θερμά!