“Όσο μεγαλύτερη επιχείρηση – εκμετάλλευση, τόσο καλύτερη” λένε κάποιοι. Ισχύει;
Δεν είναι λίγοι αυτοί που μόλις ξεκινήσουν να εργάζονται στην αγροτική τους επιχείρηση και να κάνουν τζίρο, μπαίνουν στον πειρασμό να τη διευρύνουν. Πως προσπαθούν να το κάνουν αυτό;
- Προσπαθούν να καλλιεργούν όλο και περισσότερα στρέμματα
- Οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν περισσότερα ζώα
- Να αυξάνουν τις ποσότητες εισροών στην εκμετάλλευση τους
- Και άλλα..
Το αν είναι σωστή κίνηση, να αυξήσει σε μέγεθος τις δραστηριότητές του κάποιος, έτσι ώστε να αυξηθούν και τα κέρδη του, ίσως είναι πράγματι, η πιο σημαντική ερώτηση που θα πρέπει να θέσει στον εαυτό του ή και να συζητήσει με κάποιο σύμβουλο ο αγρότης – κτηνοτρόφος.
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, το να θέλει να επεκταθεί κάποιος επιχειρηματίας – αγρότης δεν είναι λάθος. Αντιθέτως, μεγάλες αγροτικές μονάδες, παράγουν περισσότερο και δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Το ερώτημα όμως είναι: ωφελείται με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση τελικά; Μετά από μια επέκταση δραστηριοτήτων μακροπρόθεσμα αυξάνονται τα κέρδη; Αυτά είναι δύο ερωτήματα κρίσιμα. Πολλές φορές ανακαλύπτουμε πως η διεύθυνση μικρότερων επιχειρήσεων ίσως είναι πιο αποδοτική και ειδικά στον αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα.
Αλλά ας το συζητήσουμε:
- Υπολογίζοντας το χαμένο χρόνο
Το πρώτο πράγμα που ένας αγρότης- κτηνοτρόφος πρέπει να αναρωτηθεί είναι πόσος είναι ο χαμένος χρόνος, στη δραστηριότητά του. Πόσος χρόνος απαιτείται στις μετακινήσεις από το ένα μέρος στο άλλο. Πόσος χρόνος απαιτείται επίσης για τις καλλιεργητικές διαδικασίες, τη σπορά, τη συγκομιδή, κτλ. Αν αυτός ο χρόνος δε μπορεί να μειωθεί σημαντικά, δεν έχει έρθει η ώρα να επεκταθεί η εκμετάλλευση, αφού δεν είναι ακόμη αρκετά αποτελεσματική η διαχείριση της υφιστάμενης εκμετάλλευσης για να προχωρήσει η επέκταση αυτής.
Ο χρόνος είναι χρήμα, ακούγεται κλισέ, αλλά συχνά είναι και αληθές. Αν μπορεί κάποιος να ελαχιστοποιήσει το χρόνο κάθε εργασίας, άμεσα απελευθερώνει πολύτιμο χρόνο για άλλα πράγματα. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι. Στο δεύτερο κομμάτι πρέπει να ασχοληθείς με το χώρο…
- Υπολογίζοντας το χώρο
Ο επιχειρηματίας – αγρότης πρέπει να μπορεί να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:
Πόσο καλά αξιοποιείς το χώρο που διαθέτεις;
Θα μπορούσες να βάλεις περισσότερα στον ήδη υπάρχοντα χώρο σου (π.χ. στα ίδια στρέμματα;)
Ή να συμπυκνώσεις αυτά που έχεις σε μικρότερο χώρο;
Ένας παραγωγός ίσως θα μπορούσε να παράγει την ίδια ποσότητα στο μισό χώρο με καλύτερο σχεδιασμό φύτευσης για παράδειγμα ή με τη χρήση νέων τεχνικών καλλιέργειας ή και τεχνολογιών. Ουσιαστικά με την αύξηση της παραγωγικότητας εντός της εκμετάλλευσης, μπορεί κάθε παραγωγός να πετύχει συνολική αύξηση της παραγωγής χωρίς καμία ουσιαστική χωρική επέκταση. Ο χρόνος που απελευθερώνει, όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να συμβάλλει στο να βρει νέους πιο εντατικούς τρόπους να διευθύνει την αγροτική επιχείρηση, αντί τελικά να την επεκτείνει.
- Η επέκταση
Αν κάποιος παραγωγός έχει πλήρως κεφαλαιοποιήσει τη δραστηριότητά του, μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται την επέκταση της αγροτικής εκμετάλλευσης του. Περισσότερη γη, περισσότερα ζώα, περισσότερες καλλιέργειες σημαίνουν περισσότερη δουλειά, κάτι που δεν είναι ο μοναδικός στόχος. Στόχος είναι τελικά το καθαρό το εισόδημα σε συνδυασμό με τις “θυσίες” που πρέπει να γίνουν για να αυξηθεί τελικά αυτό. Καλό θα είναι να υπάρχει αρκετός χρόνος για κάθε νέο άνοιγμα, γιατί κάθε επέκταση, εκτός από τις ανάγκες σε κεφάλαιο, θα δημιουργήσει ανάγκες σε επιπλέον χρόνο…
Γνώσεις απαραίτητες για τους σπουδαστές “Αγροτικής Οικονομίας” του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ!
*Το άρθρο είναι του κ. Περουλάκη Ιωάννη, Γεωπόνου-Συμβούλου Επιχειρήσεων
Πηγή: http://peroulakis.blogspot.gr/2017/10/ayksisiekmetaleysis.html