ο Τουρισμός στη Μαγνησία επαναπροσδιορίζεται, για την ανάπτυξη και την εξέλιξή του!

 Η Μαγνησία είναι μία περιοχή με έντονη τουριστική δραστηριότητα, δικαίως, καθώς συνδυάζει ιδανικά την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά. Προκειμένου όμως να αναπτυχθεί ως «Έξυπνος Τουριστικός Προορισμός», ώστε να περάσει στο νέο στάδιο της τουριστικής ανάπτυξης και να απευθυνθεί επιτυχημένα στη γενιά των Millennials, χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί.  

Στο συνέδριο «Η Μαγνησία ως Τουριστικός Προορισμός: Δυνατότητες και Εργαλεία» το οποίο διοργανώθηκε από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, υπό την αιγίδα της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, στις 18 Απριλίου στο Domotel Xenia, στο Βόλο, συμμετείχαν ομιλητές από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις, οι οποίοι παρουσίασαν τις εξελίξεις στον Τουρισμό του 21ου αιώνα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τις Τουριστικές μονάδες που θέλουν να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις αυτές. 

Προκειμένου να συμβαδίσει ο τουρισμός της Μαγνησίας με τις σύγχρονες ανάγκες των ταξιδιωτών και των φιλοξενούμενων, το προσωπικό και οι ιδιοκτήτες των τουριστικών μονάδων θα πρέπει να αναπτύξουν τόσο τις κοινωνικές τους δεξιότητες και τις δεξιότητες πολιτισμικής επίγνωσης όσο και τις ψηφιακές τους δεξιότητες, καθώς η γενιά των Millennials έχει γαλουχηθεί από τις νέες τεχνολογίας και το διαδίκτυο. Τα παραπάνω αποτελούν προϋπόθεση για την μετατροπή της Μαγνησίας σε έναν «Έξυπνο Τουριστικό Προορισμό» ο οποίος θα ενσωματώνει των περιφερειακό σχεδιασμό, θα δημιουργεί συνέργειες, θα είναι αειφόρος και θα ενσωματώνει τις απαραίτητες τεχνολογίες και το διαδίκτυο τόσο για την προώθησή του, όσο και για την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και της προσφοράς  καλύτερης δυνατής ποιότητας υπηρεσιών. Έτσι, οι επισκέπτες θα μπορούν απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία κατά την επίσκεψή τους στη Μαγνησία

Ο στόχος του Συνεδρίου ήταν να αναδείξει τις δυνατότητες της Μαγνησίας ώς ισχυρή τουριστική δύναμη ανάπτυξης και να παραθέσει εργαλεία, μεθόδους και καλές πρακτικές μέσω τον οποίων μπορεί να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες μία τέτοιας περιοχής, πλούσιας τόσο σε ιστορία και πολιτισμό όσο και σε φυσική ομορφιά. Επιπλέον στόχευσε στο να κινητοποιήσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του κλάδου να εκμεταλλευθούν νέα τεχνολογικά και προωθητικά εργαλεία και εκπαιδευτικά προγράμματα. 

Στην κατάμεστη αίθουσα του Xenia, την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας Κύριος Μπουτίνας ενώ χαιρετισμό απεύθυναν οι κκ. Απόστολος Ζαρκάδας- Βεργής, Αντιδήµαρχος Δ. Βόλου Τοπικής Ανάπτυξης και Τουρισμού,  Αριστοτέλης Μπασδάνης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Γεώργιος Ζαφείρης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας καθώς και ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Νίκος Πιτσούλης. Στο συνέδριο παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του ΤΕΕ Μαγνησίας από το τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού. 

To συνέδριο ήταν δομημένο σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στις Τάσεις και τις Προοπτικές του Τουρισμού στη Μαγνησία. Πρώτη ομιλήτρια ήταν η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, κυρία Δέσποινα Διαμαντάκου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους η Μαγνησία μπορεί να εξελιχθεί σε έναν προορισμό με Τουρισμό 365 ημερών το Χρόνο. Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κύριος Ιωάννης Μπουτίνας, μίλησε για τη συμβολή του θεματικού Τουρισμού στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας και παρουσίασε παραδείγματα και δράσεις. Ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Θεόδωρος Μεταξάς, ο οποίος εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο συνέδριο, μίλησε για τη Συμβολή του Πανεπιστημίου στην Τουριστική ανάπτυξη και την ανάγκη της έρευνας για την επιτυχημένη ανταπόκριση στις ανάγκες των επισκεπτών  καθώς και για το δημιουργικό τουρισμό και τα νέα πρότυπα διαχείρισης των τουριστικών και πολιτιστικών αγαθών κάθε τόπου. Η κυρία Νανά Ασμένη από την εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της Λάρνακας, παρουσίασε τη Λάρνακα ως  επιτυχημένο παράδειγμα για το πώς ο Πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή ανάπτυξης. Στη συνέχεια ο κύριος Λεωνίδας Μπαμπάνης, Γενικός Διευθυντής της North Event Ltd, έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη σημασία της εικονικής πραγματικότητας για το μέλλον του Τουρισμού. Κλείνοντας το πρώτο μέρος του συνεδρίου ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Νίκος Πιτσούλης μίλησε για την ευκαιρία που δίνεται στη Μαγνησία για την ανάπτυξη της μέσω του Εκπαιδευτικού Τουρισμού, και το παράδειγμα της βραβευμένης Τουριστικής Ακαδημίας του ΔΗΜΗΤΡΑ. 

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, αναδείχθηκε ο ρόλος του Ανθρώπινου Δυναμικού στην Τουριστική ανάπτυξη, με πρώτο ομιλητή τον κύριο Χρήστο Κουτσόπουλο, διευθυντή του Xenia Palace Πορταριά, να μιλάει για την Ποιοτική Εξυπηρέτηση στον Τουρισμό, τη σημασία και τους τρόπους διαχείρισης των παραπόνων των φιλοξενούμενων. Προχωρώντας ο κύριος Θωμάς Πούλιος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, παρουσίασε την ανάγκη ανάπτυξης νέων ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού στον Τουρισμό και στη συνέχεια η κυρία Βάσω Αναστασοπούλου, Διευθύντρια Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών έργων του ΔΗΜΗΤΡΑ μίλησε για τη σημασία της Πολιτισμικής νοημοσύνης στον Τουρισμό και για το εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος CS.Tour το οποίο αφορά στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων πολιτισμικής επίγνωσης στον Τουρισμό. Το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου έκλεισε ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολης Κύπρου κ. Χριστόδουλος Ακρίβος, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της πιστοποίησης των δεξιοτήτων του Ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στον Τουρισμό. 

Το τρίτο, και τελευταίο, μέρος του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι Τουριστικές μονάδες της Μαγνησίας για την ανάπτυξή τους για τα οποία μίλησε ο κύριος Σταύρος Δημητριάδης Μέλος Ομάδας Έργου ΑΕΔΕΠ.  

Για περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο ή/και να ενημερωθείτε για μελλοντικά συνέδρια, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Παλαιολόγου 19, Λάρισα, τηλ.: 2410554026, email: euprojects@dimitra.gr, www.dimitra.gr.

{gallery}article-images/tourismos/2018-04-20{/gallery}

Αφήστε μια απάντηση