Το πρώτο σπίτι που κατοικήσαμε είναι το ίδιο το ανθρώπινο σώμα μας, αλλά οι περισσότεροι έχουμε χάσει τα κλειδιά από αυτό το σπίτι η ψάχνουμε να τα βρούμε.
Ο ανθρώπινος οργανισμός μας είναι ένα πολυσύνθετο και γοητευτικό συγκρότημα,
που ως γνωστόν συντονίζεται και κατευθύνεται από το ΚΝΣ (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα)
Είναι ένας περίτεχνος και αισθητηριακός μηχανισμός, μία αυτορυθμιζόμενη και αυτοκινούμενη μηχανή, ένας αυτό-αναπαραγόμενος κομπιούτερ, ένα αξιοθαύμαστο και από πολλές απόψεις μυστηριώδες δημιούργημα.
Ο άνθρωπος είναι ένα Αυτό-ισορροπούμενο δίποδο με πολλές αρθρώσεις βασισμένο στην προσαρμογή, που διακρίνεται από μία αξιοθαύμαστη ορθό-βιοσωμία, μία οικογένεια με αρμονικότατη συμβίωση, όπου πατέρας είναι ο εγκέφαλος, μητέρα η σπονδυλική στήλη και τα τέσσερα παιδιά, τα δύο χέρια και τα δύο πόδια.
Για πολλές εκατοντάδες χρόνια οι μαθηματικοί συσχέτισαν τα μαθηματικά με το ανθρώπινο σώμα αποκαλώντας την θεωρία τους χρυσή τομή η βασικό δόγμα ωραιότητας και έδωσαν πολλές ονομασίες για την ομορφιά και την Χάρι. Απόδειξη το Ευκλείδειο θεώρημα όπου το μεγαλύτερο μέρος του σώματος θεωρείται μέσον και ανάλογο του μικρότερου και ολόκληρου του τμήματος.
Η ανθρώπινη τόμο-αναλογία παραδέχεται ότιη κεφαλή του ανθρώπου χωράει οκτώ φορές στο σώμα. Ο μηχανισμός της περιοχής του πέμπτου οσφυϊκού σπονδύλου λειτουργεί με τους νόμους του Αρχιμήδη των ανατομικών μοχλών και τους νόμους του Πασκάλ των υγρών και αερίων. Ο νόμος του Πάουελς ισχύει για τους γλουτιαίους μυς και ο νόμος του Νεύτωνα για το ιερόν οστού.
Ο δε Νόμος του Νταλμάς ότι η αντοχή ενός κυρτώματος είναι ανάλογος με το τετράγωνο των καμπυλών συν ένα , ισχύει για την σπονδυλική στήλη.
Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας η μηχανή του σώματος δεν χοντροκομμένη αλλά λεπτεπίλεπτη, που χρειάζεται την κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση.
Γι αυτό θα πρέπει να σεβόμαστε το ανθρώπινο μας σώμα και κυρίως οι ειδικότητες Υγείας που γνωρίζουν περισσότερα!
Πρέπει να το σεβόμαστε και να μην ψευτομαστορεύουμε επάνω σε αυτό…
*Το άρθρο είναι του εκπαιδευτή κ. Χασακού Ν., Φυσικοθεραπευτή