Η αγάπη για τη μαγειρική και η προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών ξεκινά από μικρή ηλικία. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώθηκε μια ξεχωριστή εκδήλωση Υγιεινής μαγειρικής για τα παιδιά της Γ’ τάξης του πειραματικού γυμνασίου, υπό την καθοδήγηση διακεκριμένων σεφ, με στόχο να εμπνεύσει τους μικρούς φίλους να ανακαλύψουν τον κόσμο της διατροφής με έναν δημιουργικό και εκπαιδευτικό τρόπο.
Η Εκδήλωση
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε έναν ευρύχωρο και κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο της I.Σ.Α.Ε.Κ. Δήμητρα, όπου τα παιδιά, ηλικίας 15 ετών, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαδραστικά εργαστήρια μαγειρικής. Υπό την επίβλεψη έμπειρων σεφ, έμαθαν να παρασκευάζουν εύκολες και θρεπτικές συνταγές, χρησιμοποιώντας φρέσκα και φυσικά υλικά. Οι σεφ εξήγησαν στα παιδιά τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, τονίζοντας τη σημασία της ενδοποιότητας των τροφών, την κατανάλωση τοπικών φρούτων και λαχανικών. Τα παιδιά έφτιαξαν τα δικά τους γεύματα, με ψαρικά και υλικά που ίσως σε διαφορετικές συνθήκες θα απέφευγαν. Οι σεφ παρουσίασαν απλές και σύνθετες τεχνικές μαγειρικής, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και την υγιεινή.
Η εκδήλωση είχε ως κύριο στόχο να δείξει στα παιδιά ότι η υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο ωφέλιμη, εύκολη αλλά και διασκεδαστική
Τα Λόγια των Σεφ
Ένας από τους επικεφαλής σεφ της εκδήλωσης ανέφερε:
“Είναι σημαντικό να δείξουμε στα παιδιά ότι η κουζίνα μπορεί να είναι ένας χώρος διασκέδασης και δημιουργίας. Μαθαίνοντας να μαγειρεύουν από μικρή ηλικία, μπορούν να αποκτήσουν συνείδηση για τη διατροφή τους και να γίνουν πιο ανεξάρτητα.”
Η εκδήλωση απέδειξε ότι η εκπαίδευση γύρω από την υγιεινή μαγειρική μπορεί να συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών της νέας γενιάς. Παράλληλα, ενίσχυσε την οικογενειακή αλληλεπίδραση, καθώς πολλά παιδιά μοιράστηκαν τις νέες γνώσεις τους με τους γονείς τους στο σπίτι. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί παράδειγμα για το πώς οι εκπαιδευτικές και διαδραστικές δράσεις μπορούν να δημιουργήσουν μία πιο υγιή και συνειδητή γενιά. Η συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι ένα δώρο για τα παιδιά, που μαθαίνουν να αγαπούν τον υγιεινό τρόπο ζωής από νωρίς.
Μενού
Σαρδέλες με ζοχούς, μαύρο ταραμά σε ψωμάκι από χαρουπάλευρο.
***
Σουτζουκάκια σμυρναίικα από Γαλέο με σπιτικό πιλάφι
***
Αγνόπιτες με μέλι, μαύρο και άσπρο σουσάμι
Αγνόπιτες
Γιάννης Μπαξεβάνης
Οι Αγνόπιτες οφείλουν το όνομα τους στην <<αγνή>> τους ζύμη.
Απλές, λιτές με πολυτέλεια και νοστιμιά.
Με απλά συστατικά, σε ένα συνδυασμό από ελαιόλαδο και τοπικά τυριά, τα οποία αποτελούν γαστρονομικό θησαυρό!
Υλικά συνταγής για τη ζύμη:
310γρ. χλιαρό νερό
100γρ. ελαιόλαδο
30γρ. ρακί
Μια πρέζα αλάτι
8-10γρ (1 φακελάκι) ξηρής μαγιάς η 25 γρ. νωπή
500 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Υλικά συνταγής για τη γέμιση:
Καλής ποιότητας ξυνομηζύθρα η γλυκιά μυζήθρα με ψιλοκομμένο δυόσμο. Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.
Διαδικασία:
Σε μια λεκάνη προσθέτω το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, τη ρακή και τη μαγιά και ανακατεύω να λιώσει. Ρίχνω λίγο από το αλεύρι, το αλάτι και συνεχίζω με το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας σε μια ζύμη μαλακή << αγνή>> . Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Στρώνω μια καθαρή πετσέτα στο τραπέζι. Κόβω τετράγωνα κομμάτια από λαδόκολλα. Βρέχω με λίγο νερό τα χέρια μου, παίρνω ένα μικρό κομμάτι ζύμης στο χέρι μου, το ανοίγω, βάζω τη γέμιση μέσα, επιλέγοντας οποίο από τα παραπάνω τυριά μου αρέσει και αρχίζω να κλείνω ανασηκώνοντας περιμετρικά τις άκρες, δημιουργώντας ένα πουγκί. Κλείνω καλά την πίτα, την λεπταίνω με τα δάκτυλα, και διαμορφώνω το στρογγυλό της σχήμα. Βάζω τις πίτες στα λαδόχαρτα και τις τοποθετώ στην πετσέτα, τις σκεπάζω αφήνοντάς τες να ανέβουν, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου σας θα χρειαστεί σαράντα λεπτά, ίσως λίγο περισσότερο. Βάζω στην εστία ένα τηγάνι με ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τηγανίζω τις πίτες σε μέτρια θερμοκρασία. Γυρνάω δύο τρεις φορές από την κάθε μεριά να ροδίσουν ομοιόμορφα και να ψηθεί και εσωτερικά το ζυμάρι. Τις αφήνω να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίροντας σκέτες η με μέλι και σουσάμι.