Το Τμήμα Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) ΔΗΜΗΤΡΑ πραγματοποίησε μια ξεχωριστή δράση, προσφέροντας στους μικρούς μαθητές της Α’ Δημοτικού του 20ού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας μια μοναδική εμπειρία ζαχαροπλαστικής, εμπνευσμένη από τις παραδοσιακές πασχαλινές παρασκευές της Θεσσαλίας.
- Γνωριμία με τα Λαζαράκια: Ένα Σεμινάριο Γεύσεων και Παράδοσης
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και τη διαδικασία παρασκευής των Λαζαράκιων, των παραδοσιακών γλυκών ψωμιών που παρασκευάζονται το Σάββατο του Λαζάρου. Με την καθοδήγηση των εξειδικευμένων εισηγητών, οι μαθητές έπλασαν τα δικά τους Λαζαράκια, μαθαίνοντας παράλληλα τη σημασία των υλικών και της παραδοσιακής αρτοποιίας.
- Συνεργασία Εκπαίδευσης και Τοπικής Κοινωνίας
Η δράση αυτή υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Διευθυντή του 20ού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, κ. Κωνσταντίνου Πέτρου, και των εκπαιδευτικών κας. Δέσποινας Κοτρώτσιου (δασκάλα της Α’ Δημοτικού) και κας. Αιμιλίας Καπετάνου (δασκάλα παράλληλης στήριξης), οι οποίοι στήριξαν με ενθουσιασμό την εκδήλωση, αναγνωρίζοντας την αξία της βιωματικής μάθησης για τα παιδιά.
- Οι Συντελεστές του Σεμιναρίου
Το σεμινάριο καθοδήγησαν οι έμπειροι εκπαιδευτές της Σχολής κ. Ζαχείλας Ανάργυρος, Pastry Chef & κ. Γκούλιος Αλέξανδρος, Bakery Chef, ενώ από τη ΣΑΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρευρέθηκε ο Διευθυντής της Σχολής, κ. Μόσχης Ελευθέριος.
Οι μικροί ζαχαροπλάστες, φορώντας τις ποδιές τους, συμμετείχαν ενεργά, πλάθοντας και διακοσμώντας τα δικά τους Λαζαράκια, γεμάτοι ενθουσιασμό και δημιουργικότητα.
- Εκπαίδευση μέσα από τη Δημιουργία
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας της ΣΑΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ, που προωθεί τη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την κοινωνία, αναδεικνύοντας την παράδοση μέσα από τη σύγχρονη εκπαιδευτική προσέγγιση. Η ανταπόκριση των παιδιών και των εκπαιδευτικών ήταν εξαιρετική, επιβεβαιώνοντας την αξία τέτοιων πρωτοβουλιών.
Με γνώμονα τη διατήρηση και ανάδειξη της γαστρονομικής μας κληρονομιάς, η ΣΑΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ συνεχίζει να στηρίζει δράσεις που συνδυάζουν τη γνώση με τη δημιουργία, ενισχύοντας τη σύνδεση των μαθητών με την τοπική παράδοση και τη χαρά της μάθησης μέσα από την πράξη.